Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средният осигурителен доход за април е 646 лв. и 14 ст.

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец април е 646 лева и 14 стотинки. За периода от първи май миналата, до края на април тази година средният осигурителен доход е 628 лева и 35 стотинки. Този размер служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец май тази година.

Данните на НОИ от началото на годината показват плавно покачване на средния осигурителен доход. От януари до април - с 10 лева, а за последния месец ръстът е с близо 2 лева.

През миналата година работещият българин се е осигурявал върху средна заплата от 618 лева. НОИ планира през тази година осигурените лица да са 2 милиона 777 хиляди души, миналата година те са били със 118 хиляди по малко.

В момента НОИ оглежда изпълнението на бюджета си за тази година, за да се реши как да се преструктурира той и да се осигурят допълнително 17 милиона лева във фонд "майчинство". Парите са необходими за по-високия размер на обезщетението за осигурените майки, които гледат дете от 1- до 2-годишна възраст. От първи юли то трябва да се увеличи и да стане 310 лева. През първото тримесечие НОИ обяви, 8,7 млн. лева по-малко разходи от планираните.

Единствената икономия е във фонд "пенсии" - 19,5 милиона лева. За сметка на това "на червено" и с по-високи разходи от планираните за първите 3 месеца са фондовете за болничините с 10,6 милиона, фондът "майчинство" - милион и половина преразход и 1 милион повече похарчени за обезщетения за безработица. По отношение на приходите е отчетено неизпълнение от 2,3% спрямо плана към март. В парично изражение това са над 22 милиона лева.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени