Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама номинира Аврил Хейнс за заместник-директор на ЦРУ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Към богатата колекция от жени адвокатки, които работят в Белия дом, Барак Обама прибавя още една. Президентът номинира Аврил Хейнс за заместник-директор на ЦРУ. Тя трябва да замести Майкъл Морел, който след повече от 30 години работа в ЦРУ иска да се оттегли от поста.

Назначаването на Аврил Хейнс предизвика изненада и коментари. Определено тя е необичаен избор, тъй като този пост досега не е бил оглавяван от жена. Изненадващото обаче е, че Хейнс никога не е работила в ЦРУ. В действителност Хейнс е била назначена само преди няколко месеца като правен съветник към Държавния департамент. Тя е адвокат, но без опит в шпионската дейност.

Директорът на ЦРУ Джон Бренън казва, че Аврил Хейнс има неговата пълна подкрепа и е категоричен, "че тя знае много повече за тайните операции, отколкото, който и да е от правителството на Съединените щати извън ЦРУ" .

В Белия дом Аврил Хейнс е била заместнк по въпросите на националната сигурност и юридически съветник на Националния съвет за сигурност. Завършила е право в Университета Джорджтаун, а има и бакалавърска степен по физика от университета в Чикаго.

По публикацията работи: Елена Цанева - кор. на БНР в Чикаго

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна