Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Ангелов: Токът не бива да поевтинява еднакво за всички

Снимка: БГНЕС

Икономическият съветник на президента Евгени Ангелов смята, че токът не бива да поевтинява еднакво за всички. Той каза това по повод обявените от правителството икономически мерки, които включват и намаляване цената на тока с до 5 процента.

Евгени Ангелов откри организираната от Българския форум на бизнес лидерите  конференция на тема "Устойчив бизнес и енергийна ефективност". По време на форума стана ясно, че по енергийна ефективност България в пъти изостава от своите конкуренти, а това означава по-ниски заплати и по-малки инвестиции.

Програмите за подобряване на енергоемкостта са пръснати в няколко министерства, без да има обща национална стратегия, посочи Евгени Ангелов. Според него пред страната ни стои нелеката задача да свали до три пъти и половина енергоемкостта и да спести 70 процента от това, което потребява в момента. Ангелов посочи и варианти как да стане това:

С разработването и популяризирането на няколко типови схеми за десетки милиони, които да бъдат насочени към жилищни и обществени сгради и да се създаде общ съвет за устойчива енергетика, който да има по-цялостен подход.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени