Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев иска вот на доверие от Националния съвет на БСП

Снимка: БГНЕС

На заседание на Националния съвет на БСП лидерът на партията Сергей Станишев и Изпълнителното бюро на партията ще поискат вот на доверие заради вътрешнопартийното напрежение. Самият Станишев обяви, че няма да подава оставка, защото това би предизвикало вътрешнопартийна криза.

Пленумът беше насрочен заради недоволни социалисти, които поискаха оставката на лидера и на ръководството на партията заради подкрепата на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Ситуацията доведе до парадокса Георги Кадиев да свика протест пред централата на БСП, а Георги Първанов поиска Националният съвет да потърси сметка за действията на ръководството.

Според Сергей Станишев оставките в този момент са безотговорни, защото това е най-мечтаният сценарий за Борисов и Цветанов, тъй като води до връщане на ГЕРБ на власт. Оставката на председателя на партията означава предизвикване на вътрешнопартийна криза.

Станишев заяви, че вижда дежурна опозиция в БСП, която използва ситуацията за лични цели. Той коментира, че често зад загриженост за партията на думи прозират много и различни интереси, затова маските трябва да паднат.

В навечерието на днешния Национален съвет Софийската организация на БСП поиска свикване "в кратки срокове" на конгреса на партията, който да се занимае включително с въпроса за ръководството. В декларацията, приета късно вчера от Градския съвет на социалистите, не се съдържа искане за оставка на лидера Сергей Станишев. Самият той си тръгна от заседанието, преди позицията да бъде гласувана.

От БСП-София посочиха като основна задача запазването на правителството с оглед националните интереси и съхраняването на социалния и етническия мир.

По публикацията работи: Лили Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна