Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дамянова: Проектът за отпадане на емблематични творби от учебниците не е на ГЕРБ

Снимка: БГНЕС
Бившият заместник-министър на образованието Милена Дамянова твърди, че проектът за отпадане на емблематични творби от учебниците не е бил на ГЕРБ, а на просветното министерство. Пред "Хоризонт" Дамянова каза, че не е бил постигнат консенсус по промените в учебната програма по български език и литература.

Тази програма беше в изключително работен порядък, имаше изключително големи дискусии по мнения на експертите в работните групи и консенсус не беше постигнат. Точно затова не приехме тези програми и оставихме те след това да бъдат довършвани, коментирани и това не е проект на ГЕРБ. Това е проект на Министерство на образованието. Да, процесът стартира през 2011-а година по време на нашето управление и аз не считам, че това не трябваше да се случи, напротив - всички резултати на българските ученици в международните изследвания по грамотност показват, че учебните програми трябва да бъдат коригирани.

Запитана за някои имена от авторите на проектите, Дамянова каза: Нека на този въпрос да ви отговори министър Клисарова, която в момента разполага с цялата информация по проекта, тя е разпоредила проверката, нека тя да каже кои са учителите, кои са преподавателите от висшите училища, които са включени в екипите по разработването на новите програми по Български език и литература.

По-рано днес министър Анелия Клисарова излезе с нова позиция, според която отпадане на произведения от български класици няма да има.
По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна