Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронна система ще тества завършващите и готовността им за пазара на труда

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Електронна система ще тества уменията на завършващите млади хора и готовността им да се включат в пазара на труда. Системата е разработена от Българската стопанска камара и е подкрепена от Софийския университет. Програмата ще заработи от септември, а целта е преодоляването на младежката безработица и насърчаването на обучението през целия живот.

Споразумението бе подписано от изпълнителния председател на БСК Божидар Данев и ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев. 80 000 младежи у нас са безработни, а на пазара на труда стоят свободни хиляди работни места заради липсата на кадри, каквито търси бизнесът, освен това трудовият пазар не притиска човешкия ресурс да се квалифицира и образова през целия си живот. Системата ще може да се ползва както от работодатели, така и от завършващи, с огромната си библиотека за самоподготовка и с възможности за тестване:

Представете си, правим един тест между студентите, които завършват, дали отговарят на изискванията там, където искат да работят в определените сектори на икономиката. Моментално казваме къде са пропуските или къде са техните знания, надхвърлящи изискванията на определени работодатели. Трябва да променим така учебните програми, за да може да се запълни тази празнота.

В момента заради липсата на обучени кадри IT секторът изпълнява 4 пъти по-малко поръчки, отколкото би могъл да поеме, а компютърните технологии и земеделието са сферите, които могат да донесат растеж в следващите няколко години.
По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна