Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите от БСК поискаха разпускане на НС и нови избори през 2014-а година

Снимка: БГНЕС

Работодателите от Българската стопанска камара поискаха разпускане на Народното събрание и нови избори през 2014-а година. В специално изявление от камарата обявиха сериозно безпокойство от случващото се в държавата и настояха за радикална промяна в икономическата, социалната и политическата сфера.

Това НС в тази си структура няма бъдеще, категорични са от БСК. Затова парламентът трябва да бъде разпуснат в срок до една година и да се проведат нови избори, заедно с изборите за ЕП през 2014-а година. До тогава от правителството трябва да излязат всички политически лица и да останат единствено експертите и заедно с гражданското общество да се изработи нов Изборен кодекс и нова Конституция с преход от пропорционална към мажоритарна избирателна система, посочи председателят на Камарата Сашо Дончев:

Трябва да бъдат избирани съдиите пряко и от хората, и то районните съдии, тези, които ще съдят тези хора. Шерифите трябва да бъдат избирани. За изкристализиране на диалога, на разговора в обществото, ни трябва време, а не за утвърждаване на това правителство и този парламент. На НС и на МС трябва да са им абсолютно ограничени функциите за този период, докато обществото готви промяната. Парламентът няма нужда да заседава всеки ден. И председателят на парламента да свиква сесии, в които да се разгледат неотложните неща като Изборния кодекс. Не е необходимо да получават възнаграждения. Категорично сме против политическата дейност да бъде финансирана с бюджетни средства.

Друго, което поискаха работодателите, е от 1-ви април следващата година да отпаднат всички регулаторни режими, които администрацията не успее да защити, и да бъде забранено събирането на всякакви такси и глоби, които не са предвидени в закона.
 
 
 
Чуйте репортажа в звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна