Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единадесети ден на протести в страната

Снимка: БГНЕС

Няколко хиляди души участват в антиправителствения протест в София.

Събралите се на площад "Независимост" пред Министерския съвет и Президентството са в добро настроение, въоръжени със знамена, свирки и вувузели те скандират "Оставка" и "Мафия". Протестиращите остават непреклонни 11-и пореден ден в името на "По-добра България". Някои от тях споделиха:

Твърдо и дълбоко съм убедена, че ако има постоянство, ако народът се събира, както досега, ще има резултат, а той е да спре плячкосването и обирането на държавата.

Всички партии видяхме докъде ни докараха. Протестирам с искане за нов Изборен кодекс, за Велико народно събрание, смяна на Конституцията и никога повече Станишев на власт. Никога повече БСП - БКП, защото в момента ни управлява Държавна сигурност.

Протестиращите с деца носят плакати, на които пише "Оставете нещо в България и за нас.

Традиционно, протестът се отправи към площада пред Народното събрание. Много и разнообразни импровизации има тази вечер, например протестиращи, облечени като три булки с табела БСП-ДПС и ГЕРБ, водени от младоженец с табела "Мафия". Има и по-тъжни импровизации, като например бебешка количка с надпис "емигрант". Група младежи донесоха собственоръчно направен параван с логото на Фейсбук.

Протестът протича спокойно, охраняван от значителен брой полицаи. 

С традиционните за началото на протеста скандирания "Оставка" и "Избори" протестиращите в Пловдив се готвят да се отправят към централата на "Атака", която е първата спирка по ежедневния им маршрут. Те ще застанат с гръб към сградата като израз на възмущение от поведението на лидера Волен Сидеров. Чуват се и призиви, че там трябва да останат само минута, защото той не заслужава повече. Сред събралите се с искане за оставка на кабинета Орешарски има много младежи, майки с детски колички, семейства, представени от всички поколения. Много от хората са закачили на фланелките си листове с лични послания "Ако не ни чуете ще стане по-лошо", "Никаква пауза - имаме кауза", "Не очаквай сряда - оставка веднага".

Пловдивчани казват също, че са обидени от думите на Сергей Станишев, че протестите са в столицата, а в страната не се случвало нищо. Ние сме тук всяка вечер и никой няма право да не ни забелязва, коментират хората, които са убедени, че енергията им няма да намалее.

Пред общината във Варна за поредна вечер се събират граждани на протест. Към 19 часа е първото блокиране на кръстовището пред общината. След това протестното шествие ще премине по своя основен маршрут през централите на парламентарно представените партии.

Това, което вчера стана известно е, че в 18 часа протестиращите ще окупират сградата на областната управа, докато правителството не подаде оставка:

Време е да приемем по-сериозни мерки - казаха протестиращите - тъй като явно правителството не се притеснява от нашите протести.

Протести се провеждат и в други градове на страната.

По публикацията работи: В. Сашева; Н. Миладинов; Кремена Данева; Даниела Стойнова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна