Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата образува две досъдебни производства за полетите на кабинета "Борисов"

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата започва разследване за полетите на "Авиотряд 28" по време на кабинета "Борисов". Оповестяването на тази новина е било предшествано от обиск на административната сграда на "Авиоотряд 28", става ясно от съобщение на държавното обвинение. Производствата са образувани след постъпили сигнали от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов.

Делата са срещу неизвестни извършители. Според формулировката на прокуратурата това са длъжностни лица от Министерския съвет, Министерството на отбраната и Българската армия.

Делото да "Авиоотряд 28" ще се работи от Софийската градска прокуратура, а делото за военните полети от Софийската военно-окръжна прокуратура.

Делото, свързано с правителствения авиоотряд придоби публичност като полета "Бистришки тигри". Официално обаче от прокуратурата обясняват, че разполагат с данни, че в периода май 2009-а – май 2013-а година (т.е. период, надхвърлящ мандата на кабинета "Борисов") длъжностни лица са нарушили служебните си задължения, с цел да набавят за себе си или другиго облага и от това са могли да настъпят вредни последици за републиканския бюджет. Предмет на разследването са полетите в страната и в чужбина. В резултат на разрешение от съдия са иззети документи, отнасящи се до организацията на работата. Има и видеоматериали от ВИП пунктовете на Летище София. По делото работят следователи и служители от НАП.

Военното разследване е за длъжностни престъпления за период, изцяло съвпадащ с този на кабинета "Борисов". 51 пъти военно-въздухоплавателни средства са били предоставяни за ползване в страната и в чужбина. Има и конкретна щета в размер на 813 хиляди лева. Военни прокурори са влезли в авиобазите Враждебна, Крумово и Безмер. Има иззета документация, продължават разпитите на свидетели.

Временната анкетна парламентарна комисия изслуша командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, началника на НСО ген. Тодор Коджейков и командира на 16-а транспортна авиогрупа полк. Димитър Иванов. Над 3 часа продължи заседанието. На излизане тримата не пожелаха да говорят пред журналистите.

По думите на председателя на комисията – депутатът от "Атака" Венцислав Лаков, е налице пълен административен хаос при осъществяване на полетите на Военновъздушните сили за превоз на ВИП-персони, както и членове на кабинета Борисов.

Ген. Попов призна, че е имало случаи, когато летят машини, без да е посочено кой е на борда. Това е ставало обикновено в полети със спешен порядък, като случая в с. Бисер, но съществуват такива полети, които въобще не са били спешни и пак не са посочвани пътниците на борда. Военновъздушните сили не могат да откажат полет, ако нямат списък на екипажа, т.е. те се интересуват от бройката, от натоварването на машината, но не от конкретните хора, които са на борда. Същото заяви и ген. Кодежейков от НСО. Те се интересуват от охраняваното лице, но не и от хората, които го съпровождат. Ние продължаваме да нямаме пълните списъци на лицата, които са ползвали услугите на "Авоотряд 28" и на ВВС.

Стана ясно, че хеликоптер "Кугър" е използван за предизборни цели през 2001-ва г. Лаков добави:

Полетът е продължил 1.30 часа и е на стойност, само горивото, не и летателното време, на обща стойност 7200 лв. Бойко Борисов – министър-председателят, същия ден открива пътен възел в Пловдив и ясно изразява подкрепата си за Иван Тотев като кандидат за кмет на Пловдив, след което прави в 12.30 часа първа копка на център в Асеновград, след което полита с въпросния "Кугър" и се озовава в Долна Митрополия, Плевен, където дава рамо на кандидата за кмет тогава доц. Димитър Стойков. Това е фрапиращо нарушение. Полетите до Безмер са 16, от които 4 са със самолет "Спартан", 12 с хеликоптер "Кугър". Цената на един час полет със "Спартан" е от 12 до 10 500 лв., с "Кугър" е между 12 и 14 000 лв.

Лаков каза още, че полетите не са допринесли за подготовката на младите пилоти. По данни на комисията, че изразходеното гориво за 69 полета и 211 часа с военните хеликоптери "Спартан" и "Кугър" е на стойност над 841 хил. лв., а до момента на ВВС са възстановени едва 167 130 лв.

По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна