Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ искат да запазят търговските преференции за внос от Еквадор въпреки Едуард Сноудън

Едуард Сноудън
Снимка: ЕПА / БГНЕС

САЩ обявиха, че желаят да запазят търговските преференции за внос на стоки от Еквадор въпреки споровете между двете страни по казуса с бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

Изявлението от Държавния департамент бе провокирано от представител на Кито, който заяви, че за да демонстрира принципния си подход към молбата за убежище на Сноудън, еквадорското правителство се отказва от митническите облекчения, предоставени от Вашингтон. Говорителят Фернандо Алварадо дори предложи 23 милиона долара с цел насърчаване на образованието в областта на правата на човека в Съединените щати.

Ако бъде предаден на американските власти, Едуард Сноудън може да бъде осъден на 10 години затвор за разкриване на тайните програми за следене. По непотвърдена информация той все още се намира на московското летище в очакване на решението на Еквадор. Искането му за политическо убежище днес бе подкрепено от 8 хиляди общественици от САЩ и други държави в нарочна петиция до еквадорския президент Рафаел Кореа.

Данните, съобщени от Сноудън, до голяма степен помогнаха да бъдат разкрити застрашителните мащаби на шпионажа, извършван от правителството на САЩ срещу собствените му граждани и хора по целия свят, се казва в обръщението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна