Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ватиканът ще сътрудничи на италианските власти в разследване за корупция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ватиканът заяви, че ще сътрудничи с италианските власти във връзка с разследването за корупция, което доведе до ареста на високопоставен свещеник и още двама души.

Ватиканът е готов да предостави пълно сътрудничество на италианските следователи и евентуално да предприеме свои вътрешни мерки срещу заподозрения в корупция свещеник, каза говорителят на Светия престол отец Ломбарди.

Заради опит да пренесат нелегално 20 милиона евро в брой с частен самолет от Швейцария до Италия, вчера бяха арестувани трима души. Това са високопоставеният свещеник Нунцио Скарано, бивш агент на италианските тайни служби и международен финансов брокер. Те са обвинени в измама и корупция в рамките на мащабно разследване за непрозрачност и пране на пари в банката на Ватикана ЙОР, започнало преди три години.

Арестуваният 61-годишен свещеник от Салерно Нунцио Скарано е бивш банков служител и след това дълги години е бил главен счетоводител в Администрацията на Ватикана, като се е занимавал с недвижимите имоти на Светия престол. Според медиите той е бил известен с името "Монсиньор 500" заради големият брой банкноти от 500 евро, които имал в себе си и разменял с негови близки бизнесмени за банкови чекове.

В последните години банката на Ватикана беше в центъра на серия от скандали, а неотдавна самият папа Франциск назначи специална комисия за вътрешно разследване с цел повече прозрачност.

По публикацията работи: Ирина Стоилова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени