Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция влиза в сила Законът за либерализация на енергийния пазар

Снимка: Архив

От днес в Гърция влиза в сила Законът за либерализация на енергийния пазар. Експертите в Атина са на мнение, че след премахване на държавното регулиране цената на тока ще падне.

Освобождаването на цените в енергийния сектор се очаква да намали цените на тока. Експерти прогнозират, че в рамките на година ще се замрази цената на тока за битови нужди. Управителят на държавната фирма за електроразпределение ДЕИ съобщи днес, че се намалява цената на тока за промишленото производство с 15%, което е глътка въздух за частните фирми.

Агенцията по приватизация в Атина вече обяви търг за инвеститорите за продажба на 17% от държавните акции в електропреносната система на енергийната компания ДЕИ.

Положителни промени в енергийната политика на Гърция се очакват и след решението за изграждането на Трансадриатическия газопровод, който ще снабдява Европа с газ от Азербайджан. Трасето на газопровода минава през Гърция към Албания и Италия.

Азербайджанската държавна енергийна компания "Сокар" вече придоби 66% от гръцкия газов оператор ДЕСФА срещу 400 милиона евро. Според експерти цената е под минималния праг, но гарантира на Атина участие в Трансадриатическия газопровод.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна