Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландският парламент прие закон, който разрешава абортите при определени случаи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

След месеци на ожесточени дебати в обществото Долната камара на ирландския парламент прие закон, който разрешава абортите при определени случаи. Законопроектът сблъска поддръжници и противници на прекъсването на бременността в силно католическа Ирландия. 

Съгласно закона, аборт ще може да се прави когато животът на майката е в опасност, включително при риск от самоубийство. Повод за гласуването стана широко отразената в медиите смърт на млада жена от индийски произход, на която бе отказано прекъсване на бременността, въпреки че тя постъпила в болница със симптоми на спонтанен аборт. Молбата й била отхвърлена, защото се смятало, че животът й в този момент не е бил застрашен. Малко по-късно обаче жената починала от отравяне на кръвта. 

Ние имаме жени, които отиват във Великобритания и правят аборт и трябва да решим това. Трябва да имаме справедлив и по-равнопоставен достъп до възможността за прекъсване на бременността в Ирландия, казва поддръжник на закона.

Единствените процедури, които се съдържат в този законопроект, са тези, които ще доведат до смъртта на едно неродено бебе. И няма никакъв знак, че законът ще изиграе някаква роля за спасяването на живота на жените, заявява противничка на идеята за аборт.

Нейните съмишленици обявиха, че ще продължат да настояват за отмяна на закона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна