Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЦИОМ: ГЕРБ – 23 %, БСП – 20%, ДПС – 7%, ако изборите бяха сега

Снимка: Архив

Месец след началото на протестите срещу кабинета "Орешарски" национално представително проучване на НЦИОМ, проведено в периода 3–10-и юли 2013-а, показва, че 58% на сто от пълнолетните българи продължават да подкрепят протестиращите. Почти половината от анкетираните настояват за незабавни предсрочни избори.

Държавният глава Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик към 10-и юли 2013-а г. 54% от българите одобряват работата му, а 35% не я одобряват. През последните месеци не са регистрирани съществени промени в рейтинга на президента.

42-рото Народно събрание започва работата си с 26% одобрение и с 65%неодобрение. Председателят на парламента Михаил Миков е одобряван от 28% от пълнолетните българи, а неодобрението към работата му възлиза на 49%. Сред лидерите на парламентарните групи в 42-рото Народно събрание, най-високо е одобрението за председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов – 34%, неодобрението за дейността му възлиза на 58%. В сравнение с края на месец април Бойко Борисов е загубил 4% одобрение и е добавил 7% неодобрение. Лидерът на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев запазва без промени както одобрението (27 %), така и неодобрението (65%) към дейността си в сравнение с края на април, председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан е одобряван от 16% от интервюираните – с 6% повече в сравнение с април 2013-а, а Волен Сидеров - от 8% от българите, с 6% по-малко от април 2013-а г.

Към 10-и юли 2013-а г. най-одобряваните политици в България се подреждат по следния начин:

С 11 процентни пункта нараства одобрението за работата на полицията за последните месеци – от 36% на 47%. Одобрението към тази институция е по-висок дял от неодобрението. Регистриран е и ръст от 9 пункта в доверието към прокуратурата в сравнение с края на февруари. Сега тази институция е одобрявана от една четвърт от българите. Без промени в сравнение с април остава одобрението към главния прокурор Сотир Цацаров – 41%. Без значителни промени в сравнение с февруари остава и одобрението към съда – 19%.

Правителството на Пламен Орешарски започва работата си с 32% одобрение и с 59% неодобрение. За сравнение кабинетът на Бойко Борисов получава 51% одобрение и 20% неодобрение през първия месец на своята работа. Министър-председателят Пламен Орешарски се ползва с одобрението на 37% от българите, а неодобрението му възлиза на 51%.

Според 30% от участвалите в изследването основен приоритет в законодателната дейност на 42-рото Народно събрание е социалната политика. 23% от интервюираните смятат, че важна задача в законодателната дейност на парламента са промените в Изборния кодекс. 12% от пълнолетните българи са на мнение, че са необходими законодателни промени в областта на здравеопазването. Според 19% от интервюираните първостепенна задача на кабинета е подобряването на българската икономика. Други 13% са на мнение, че правителството трябва да работи за подобряване на жизнения стандарт на населението и за подобряване на благосъстоянието на нацията като цяло. 58% от пълнолетните българи подкрепят протестите срещу кабинета Орешарски, а 42% не ги подкрепят. По-висока е подкрепата сред хората на възраст до 49 години, сред висшистите и сред хората с жизнен стандарт около и над средния. 67% от столичаните подкрепят протестите срещу кабинета. Подкрепа декларират и 57% от жителите на градовете - областни центрове, както и 65% от жителите на малките градове.

52% от жителите на селата не подкрепят протестите.

37% искат правителството да подаде оставка веднага. 23% не настояват това да се случи незабавно. 30% са на мнение, че правителството не трябва да подава оставка.

47% от българите твърдят, че за страната ще е по-добре, ако се проведат предсрочни парламентарни избори, а 35% са на мнение, че е по-добре правителството да изкара мандата си докрай.

Парламентарната група на ГЕРБ обяви, че ще присъства в Народното събрание само когато се обсъждат промени в Изборния кодекс. Тази позиция е одобрявана от 29% от българите, 55% обаче не я подкрепят. Оценките на гражданите по този въпрос са разделени по политически признак.

Към момента на провеждане на проучването за ГЕРБ са регистрирани електорални симпатии в интервал от 22% до 23%, а БСП печели симпатии в интервал от 19% до 20%. Ако изборите за Народно събрание бяха на 10-и юли 2013-а г., в следващ парламент със сигурност би присъствало и ДПС с електорална подкрепа между 6% и 7%.

Няколко формации имат реални шансове да прекрачат прага на нов парламент – "Атака", Движение "България на гражданите" и НФСБ, всяка от които получава около 3% от електоралните симпатии на имащите право на глас.

Три четвърти от хората, които са гласували за ГЕРБ на 12-и май, твърдят, че биха повторили вота си и днес. Сред гласувалите за Коалиция за България този дял е 85%, а сред избирателите на ДПС – 82%.

 

Изследването на НЦИОМ е регулярно планово в рамките на изследователската програма на Центъра и няма външен възложител. То е извършено и финансирано от НЦИОМ и е публикувано на интернет страницата на центъра – http://www.parliament.bg/nciom/bg

Изследването е проведено в периода 3-10-и юли 2013-а г. и е представително за пълнолетното население на страната. По метода на полустандартизираното faceto-face интервю по домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни български граждани.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна