Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едуард Сноудън официално поиска убежище в Русия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Избягалият от САЩ бивш агент Едуард Сноудън официално е поискал убежище в Русия, съобщи агенция "Новости", цитирайки адвоката на Сноудън. Адвокат Анатоли Кучерена заяви, че Сноудън е попълнил и поддал молбата си за убежище към властите в Москва.

Бившият служител на американското разузнаване се намира на летище "Шереметиево" от 23-и юни, където пристигна от Хонконг като транзитен пасажер.

В САЩ Сноудън беше обвинен, че е издал тайни програми за електронен шпионаж, което е нанесло сериозни поражения върху националната сигурност.

Президентът Владимир Путин не е човекът, който ще вземе решение дали Русия да осигури убежище на Едуард Сноудън, заявиха от Кремъл. Щом говорим за временно убежище, с тези неща не се занимава президентът, а Службата по миграция, заяви говорителят на Путин Дмитри Песков.

По-рано самият Путин заяви, че бившият американски агент може да остане в Русия, при условие, че спре да разкрива информация за американските спецслужби. "Първоначално му предложихме: останете колкото искате, но трябва да прекратите политическите си дейности. Имаме определени отношения със Съединените щати и не искаме вашата дейност да навреди на тези отношения. Той отказа. Веднага щом има възможност да се премести, той ще го направи. Условията за даване на политическо убежище са му известни."
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна