Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доростолският митрополит Амвросий ще изпълнява функциите на Варненски митрополит

Снимка: БГНЕС

Доростолският митрополит Амвросий ще изпълнява функциите на Варненски митрополит на мястото на починалия миналата седмица Кирил.

Амвросий беше избран на днешното извънредно заседание на Светия синод, което започна със закъснение от 30 минути. На него присъстваха почти всички членове на Синода, което даде необходимия кворум то да се проведе.

На влизане в Синодалната палата Ловчанският митрополит Гавраил на въпрос, как гледа на протестите в страната, отговори, че блокадата в София настройвала хората срещу протестиращите. На противоположното мнение беше обаче младият и амбициозен митрополит Николай, който заяви, че, ако протестите са мирни и няма агресия, хората имат право да бъде чут гласът им.

Винаги Българската православна църква подкрепя онова, което е справидливо, което е мирно, което е за доброто, за благоденствието на благочестивия православен български народ, но в никакъв случай агресия, насилие. Това ние не можем да го благословим.

Великотърновският митрополит Григорий дори попита риторично журналистите дали имат нещо против протестите.

Основна тема на заседанието бе дали Синодът ще приеме оставката на Врачанския митрополит Калиник, който се отказа да управлява делата на Варнеската епархия, след като местните духовници се обявиха против него. Днес Калиник напусна първи заседанието на Синода.

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна