Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският активист Алексей Навални беше осъден на 5 години затвор

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Алексей Навални, един от най-острите критици на президента Владимир Путин, беше осъден на 5 години затвор за измама. Съдия Сергей Блинов призна Навални за виновен, че се е опитал да открадне 16 милиона рубли, сключвайки фиктивна сделка за доставка на дървен материал докато е бил съветник в правителството на Кировска област. Навални беше задържан веднага след произнасянето на присъдата.

Алексей Навални е един от най-отявлените критици на управлението на Владимир Путин и кандидат за кмет на Москва. Присъдата обаче ще го извади от надпреварата за поста както и от политиката.

37-годишният Навални беше ключов участник в масовите протести срещу Путин през 2011-а и се заканваше да се кандидатира за президент в изборите през 2018-а. Той описа управляващата партия "Единна Русия" като "партия на престъпници и крадци". Навални отхвърля обвиненията срещу него като абсурдни и целящи само да прекратят политическата му кариера.

ЕС изрази съжаление от присъдата и заяви, че обвиненията срещу Навални не са били обосновани в съда. Говорител на Катрин Аштън заяви, че осъждането "повдига сериозни въпроси" за правосъдието в Русия. Съединените щати и Франция също заявиха, че са разтревожени и разочаровани от присъдата на Навални.
По публикацията работи: Лилия Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна