Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навални беше освободен, докато тече обжалването на присъдата му

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руският съд освободи под гаранция опозиционния лидер Алексей Навални, докато трае обжалването на петгодишната присъда, постановена по обвинение в измами. Прокурорите по делото изненадващо поискаха Навални да бъде освободен под домашен арест. Анализатори коментират, че решението на съда вероятно цели да успокои опозицията в Русия, тъй като хиляди излязоха да протестират в подкрепа на Навални и се стигна до десетки арести.

При освобождаването си Навални благодари на поддръжниците му, които протестираха срещу осъждането му на пет години затвор: Още веднъж искам да кажа колко съм благодарен на всички, които ни подкрепят, които вчера излязоха на манежния площад и по площадите в страната. Напълно разбираме, че това, което се случва в момента, е уникално явление в руската правосъдна система.

Навални остава кандидат за кмет на Москва и продължава кампанията си за изборите на 8-и септември. Това заяви шефът на неговия предизборен екип Леонид Волков. След прочетената вчера присъда срещу Навални той заяви, че се отказва от кметската надпревара, а самият Волков призова за бойкот на вота. Московската градска избирателна комисия обаче изтъкна, че до влизане на присъдата в сила Навални остава кандидат за кмет на столицата.

Алексей Навални, който е един от най-отявлените критици на управлението на президента Владимир Путин, беше осъден на пет години затвор в трудов лагер по обвинения в измама на стойност 16 милиона рубли. Навални, който се бе кандидатирал за кмет на Москва, отхвърля обвиненията като неоснователни и целящи да саботират политическата му кариера.

По публикацията работи: Лилия Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна