Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският град Детройт подаде заявление за банкрут

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Американският град Детройт стана най-големият град в историята на Съединените щати, подал заявление за банкрут с дългове от над 15 милиарда долара. Кевин Ор, антикризисният мениджър на Детройт, щата Мичиган, подаде заявлението във Федералния съд.

Общината ще продължава да плаща дълговете си и заплатите на десетте хиляди държавни служители, но сиутацията е трудна за всички, заяви кметът на града Дейв Бинг. Колкото и да е трудно, наистина не исках да тръгвам по този път, но след като вече стигнахме до тук, трябва да извлечем най-доброто от ситуацията. За всички ни е трудно, но така животът на гражданите ще се подобри. Това е ново начало за нас.

Една от причините да се стигне до това състояние е рязкото намаляване на жителите от два милиона през петдесетте години на миналия век до едва 713 хиляди днес, което пък води до намалена данъчна основа. Градът има и най-високата престъпност в страната с над петнадесет хиляди инцидента за 2011-а. Близо 80 000 жилищни сгради и имоти са изоставени и се рушат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна