Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската полиция предприе тази сутрин две големи операции срещу мафията

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Италианската полиция извърши две големи операции срещу мафията. Едната е в Рим, другата - в района на калабрийския град Катандзаро, но те нямат връзка по между си.

Дългото и трудно разследване на прокуратурата установи сдружение тип "мафия" в Рим. Задържани са 51 души, свързани със сицилианско-римските мафиотски кланове на фамилиите Фашиани, Триаси и Дагати. Сред арестуваните са и техните босове, запазили връзката със сицилианската мафия, независимо че са напуснали отдавна родната Сицилия. От години те контролирали различни дейности в Рим и на съседното му крайбрежие на град Остия.

Повдигнатите обвинения са за международен трафик на дрога, лихварство, изнудване на търговци, контрол на слот машини на плажната ивица, на градски площади, проникване в местната администрация за облаги за социални жилища и за корупция. Кметът на Рим Инацио Марино заяви, че разчистването на столицата от присъствието на мафията е задача номер едно.

Другата операция на антимафиотите в област Калабрия засяга клана на фамилията Джампà от Ламеция Терме с интереси в трафика на оръжие и на наркотици. Задържани са 65 души. Сред тях е сенаторът от партията “Народ на свободата” Пиеро Айело, разследван и за търговия с гласове при избори. Арестуван е и вицепрезидентът на фирмата, управляваща летището на Ламеция Терме, Джанпаоло Бевилакуа. Обвинен е за връзки с местната мафия – ндрангета и за изнудвачество. Останалите задържани са предприемачи, юристи, лекари и служители на затвора. Обвинени са в сдружение с престъпни цели тип мафия, за убийства и изнудване.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна