Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализацията на бюджета провокира среща между синдикати и депутати

Снимка: БГНЕС

От КНСБ и КТ "Подкрепа" обсъдиха с парламентарните групи актуализацията на бюджета. Утре актуализацията влиза на второ четене в ресорната комисия. Очаква се тази седмица промените да бъдат приети окончателно в зала. От ГЕРБ настояха правителството да актуализира бюджета не с 1 милиард лева, а само с 200 милиона лева. 

Между двете четения ГЕРБ предлагат 700-800 милиона лева по споразумение в сферата на образованието и земеделието, както и социален пакет от 150 милиона лева. За него обясни бившият социален министър Тотю Младенов:

Това са 40-те милиона, които няма да достигнат до края на тази година по Закона за семейните помощи за деца. 85,6 милиона, които са предназначени за разширяване на обхвата на хората, които ще получат енергийно подпомагане и третото, което е в пакет, това са 24,6 милиона лева допълнително за активни мерки на пазара на труда, за да може септември, октомври, ноември и декември близо 20 хиляди души допълнително да бъдат устроени на работа.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че по принцип партията му е против актуализацията на бюджета, но така или иначе това ще бъде направено:

Понеже те така или иначе ще го актуализират. Искат да вземат 1 милиард. Казваме, ако правят това зло, да направят поне по-малко зло. Да вземат 200 милиона да актуализират, но ясно да се каже на работещите хора, че от техните данъци ще отидат парите за социално слабите, ясно и точно да се знае, че това е солидарност на обществото, а не, че някой ги дава.

Лидерите и на двата синдиката обясниха, че трябва да има актуализация на бюджета, иначе щяло да има протести в енергетиката, земеделието и обработваемата промишленост. Условие за национална стачка обаче нямало. Синдикатите отново предупредиха, че енергетиката е в състояние на колапс и одобряват идеята за кръгла маса с участието на синдикати, управляващи и енергийни специалисти.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени