Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Енев, откраднал 1,5 млн. лв. от инкасо автомобил, се призна за виновен

Снимка: Радио Пловдив
Георги Енев, охранителят, който открадна преди повече от година от инкасо автомобил близо един милион и половина лева, собственост на три банки и на охранителното дружество, се призна за виновен пред Пловдивския окръжен съд. Преди това съдът прие по настояване на адвоката му делото срещу него да бъде гледано по съкратената процедура - без изслушване на свидетели.

Георги Енев, който беше издирван 2 седмици от полицията след кражбата на крупната сума на 22-ри юни 2012-а година и накрая се предаде, сам е взел и решението да се позове на законното си право на избор на съкратеното съдебно следствие, обясни адвокатът му Георги Кутрянски:

Не съм го посъветвал. Аз съм му разяснил всички права, които има, и всички законови възможности и той прецени, че ще се възползва от тази възможност. Не знам къде са парите.

Прокурорът по делото Дилян Пинчев подчерта, че до началото на процеса Георги Енев е отказавал да дава показания, както направи и днес в съдебната зала. Попитахме го дали у него се е появило съмнението, че охранителят е действал със съучастник, въпреки че такива доказателства не са налице:

По принцип да, но със сигурност да твърдя нещо, след като нямам някакви обективни данни, е нереално.

Обвинението срещу Георги Енев е за длъжностно присвояване в особено големи размери. Прокурор Пинчев настоя за максималното наказание. Предвиденото от закона в такива случаи е 20 години затвор. В зависимост от това каква присъда ще определи съдът, а това ще стане известно след 13 часа, тя ще бъде намалена с 1/3.

По публикацията работи: Кремена Данева – кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна