Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел ще построи нови над 1000 къщи в еврейски селища в окупираните палестински райони

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Израел ще построи нови над хиляда къщи в еврейски селища в окупираните палестински райони. Жилищата ще бъдат изградени на Западния бряг и в Източен Ерусалим, обяви министърът на строителството и жилищната политика Ури Ариел.

Новината идва три дни преди мирните преговори между Израел и палестинците, които трябва да бъдат възобновени в Ерусалим. Продължаващото строителство на еврейски селища стана причина за спирането на диалога преди три години.

В отговор палестинците заявиха, че новите израелски планове за строителство показват, че еврейската държава "не е сериозна" в усилията си за мирните преговори. Предложенията за над 1000 къщи в окупираните палестински райони от Западния бряг и източен Ерусалим са доказателство, че Израел "не е сериозен по отношение на преговорите", каза палестинският преговарящ Мохамед Щайех. Той посочи, че Израел "цели чрез тази строителна дейност да унищожи основата за решението, за което призовава международната общност, и което цели да създаде палестинска държава на границите от 1967 година".

Подновените мирни преговори се очаква да започнат в сряда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени