Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново увеличение на цената на въглищата може да има едва от следващата година

Снимка: БГНЕС

Ново увеличение на цената на въглищата може да има едва от началото на следващата година и то след анализ на ситуацията в сектора. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в "Мини Марица изток".

Драгомир Стойнев смята, че и при тази цена може да се изпълнява инвестиционна и ремонтна програма, за разлика от синдикатите, които твърдят, че с 3 лева и 50 стотинки увеличение на цената на въглищата дружеството не може да постигне финансова стабилност и да покрие милионите левове задължения, които е натрупало от началото на годината.

Министърът посочи, че новата цена на въглищата влиза и в модела на ценообразуване на електроенергията.

Нека да не забравяме, че именно от 1-ви август се постигна нещо, което никога досега не се е случвало. Освен цена за домакинствата, никой не говори, но аз държа да подчертая, че се намали и цената за електроенергията и за индустрията. А и също така този модел гарантира, че няма да се увеличават и цените на топлофикациите. В същото време се увеличава и износа, каза Стойнев.

На въпрос на БНР не се ли разминават с министъра на околната среда Искра Михайлова, която твърди, че заради заплаха от наказателна процедура от страна на Европейската комисия България трябва да произвежда повече ток от ВЕИ-та, а не от ТЕЦ-ове, Драгомир Стойнев отговори, че остава на страната на хората, защото няма как да им обясни високата цена на електроенергията. Затова и е отказал да подпише разрешение за включване към системата на нови 1500 мегавата мощности от възобновяеми източници.  

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна