Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан и Йордан Цонев разговаряха с протестиращи в подкрепа на правителството

Снимка: БГНЕС

Привърженици на кабинета "Орешарски", недоволни от ветото върху бюджета, обявиха "общонационален" митинг пред президентството. Към 8 часа сутринта се събраха около 200 души. Плакатите на участниците бяха насочени най-вече срещу президента Росен Плевнелиев. Контрапротестиращите скандираха "Оставка!" и призиви в подкрепа на правителството. Малко след 9 часа пристигна голяма група хора, като повечето от тях бяха дошли с автобуси от различни краища на страната. Засега няма яснота кой е организирал пътуването им. Малко преди 10 часа контрапротестът премина в шествие и тръгна към Народното събрание, а към 10.30 ч. стигна до площад "Св. Александър Невски". Пред загражденията на НС участниците в контрапротеста скандираха "Подкрепа!" и "Орешарски".

Групата на контрапротестиращите и тази на протестиращите на ул. "Московска" бяха разделени от полицейски кордон, за да бъдат предотвратени пресечни точки и инциденти между тях.

Към 12 часа подкрепящите правителството се преместиха пред Народното събрание, където разговаряха с депутати от ДПС и БСП. Сред тях беше и депутатът от БСП Деян Дечев:

Нормално е, това е най-нормалната реакция. Тези хора са дошли да подкрепят нас, така че това е двустранен процес. Тези хора са били хората, които са ме номинирали за народен представител.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заедно с депутата Йордан Цонев също отидоха при участниците в протеста в подкрепа на правителството. Местан благодари за подкрепата им и обеща, че от следващата година ще бъде възстановено швейцарското правило за ежегодна индексация на пенсиите, на което хората реагираха с одобрителни възгласи. Местан заяви, че ДПС има желание и намерение да води диалог във всички насоки.

Толкова много народ! Eстествено е, че ще ги уважа, защото има желание за диалог, дойдох да ги чуя. Искам да ми кажете какви са ви очакванията? Искам да знаете, винаги сме били готови за диалог, дори с тези, които са против нас. Но за диалог трябва да има две страни, да има въпроси към политиците, да има изисквания. Ние дължим отговори и ще ви кажа, че това, което поставихте като очакване, ще обърнем държавната политика по посока на интересите на българските граждани. Следващата година ще се възстанови швейцарското правило за актуализация на пенсиите, чухте ли ме? Симеон Дянков ги замрази за 4 години, от догодина ще бъдат размразени. Да, от това ги е страх, да знаете. Искам да знаете. Партиите, които стоят зад кабинета, са ясни. Не сме водили пазарлъци с никого, време е всеки да поеме своята отговорност. Който е национално отговорен, ще подкрепи актуализацията за бюджета, защото тази актуализация е за тези хора.

Йордан Цонев допълни: Няма да оставим монополите да ви тормозят с тези цени. Нито за тока, нито за нищо. Няма да оставим никой. 

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна