В масивите на единствения у нас институт по лозарство и винарство в Плевен започна гроздоберът на десертните сортове. Средно от декар производителите прибират по 800-1000 килограма грозде. Тревогата на специалистите обаче е, че докато в света производството на десертно грозде расте, у нас няма пазар и продукцията се похабява.
Тази година гроздовата реколта е добра. Липсата на ниски температури през зимата, навременните пролетни дъждове са сред факторите за добрите резултати, не крие задоволството си директорът на института доц. Иван Пачев.
Добивът с десертно грозде ще бъде с около 20-30% по-висок от миналогодишния и долу-горе цената ще се запази в рамките на миналогодишната цена.
В момента активно се прибира гроздето от сортовете "Супер ран булгар" и "Наслада", до дни започва беритбата на "Булгара", след 5 септември ще се берат винените сортове. Проблемът, обаче, е за пазарите. Според Иван Пачев България вече е загубила позициите си в производството на десертно грозде.
Преди години имаше износ на десертно грозде, сега няма. Производството в Турция, в Гърция, в Македония, в Румъния взема превес и ние, в нашите магазини също имаме от тия места внос и леко-полеко завладява нашия пазар.