Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна гроздоберът на десертно грозде

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В масивите на единствения у нас институт по лозарство и винарство в Плевен започна гроздоберът на десертните сортове. Средно от декар производителите прибират по 800-1000 килограма грозде. Тревогата на специалистите обаче е, че докато в света производството на десертно грозде расте, у нас няма пазар и продукцията се похабява.

Тази година гроздовата реколта е добра. Липсата на ниски температури през зимата, навременните пролетни дъждове са сред факторите за добрите резултати, не крие задоволството си директорът на института доц. Иван Пачев.

Добивът с десертно грозде ще бъде с около 20-30% по-висок от миналогодишния и долу-горе цената ще се запази в рамките на миналогодишната цена.

В момента активно се прибира гроздето от сортовете "Супер ран булгар" и "Наслада", до дни започва беритбата на "Булгара", след 5 септември ще се берат винените сортове. Проблемът, обаче, е за пазарите. Според Иван Пачев България вече е загубила позициите си в производството на десертно грозде.

Преди години имаше износ на десертно грозде, сега няма. Производството в Турция, в Гърция, в Македония, в Румъния взема превес и ние, в нашите магазини също имаме от тия места внос и леко-полеко завладява нашия пазар.

По публикацията работи: Цецка Никиолова - кор. на БНР в Плевен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени