Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат промяна в ЗОП, даваща предимство на хора с увреждания

Снимка: БГНЕС

Предприятията и кооперациите на хората с увреждания ще имат предимство за определени обществени поръчки. Такава промяна в Закона за обществените поръчки обсъдиха организации на хората с увреждания и вицепремиерът Даниела Бобева.

С новите текстове, обсъдени днес, се поставя задължение на възложителите, когато предметът на обществената поръчка е включен в списъка по Закона за интеграция на хора с увреждания, те да са задължени да обявят поръчката за изпълнение само от специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания. Вицепремиерът Даниела Бобева каза, че за съжаление статистиката за участие на подобни фирми в обществените поръчки до момента не е особено добра.
Така например през 2008-а година общо процедурите по така наречения чл.16 са били 25, през 2009-а са били 3, 2010-а са били 4, 2011-а само една, 2012-а - 5, от началото на тази година - само 5.
По повод целта на промяната в Закона за обществените поръчки, свързана с хората с увреждания, Даниела Бобева каза:
Считаме, че както целият закон, така и само този чл.16 ще допринесат за едно по-активно възползване на тези предприятия от режима на обществените поръчки.
Предстои променените текстове да влязат в Министерския съвет за обсъждане още другата седмица.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна