Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия си спомня за нахлуването на войските на Варшавския договор

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Чехия отбеляза 45-ата годишнина от нахлуването на войските на Варшавския договор с церемонии в памет на жертвите и с изложби. Пред сградата на Чешкото радио в Прага и тази година дойдоха политици, началник щабът на армията, участници в августовските събития през 1968-а година, граждани.

Преди 45 години армиите на петте държави-членки на Източния военен блок пресичат границите на Чехословакия. Първоначално това са 100 хил. войници, 2300 танка и 700 самолета. Постепенно броят им нараства на 750 хиляди военни и 6000 танка.

Премиерът в оставка Иржи Руснок оцени храбростта на всички, противопоставили се на танковете. Председателката на Долната камара Мирослава Немцова сравни тогавашното решение на парламента за пребиваване на войските на чехословашка земя с вчерашното решение на камарата да се саморазпусне, но изрази надежда, че страната я очаква друга съдба.

Сенаторите, по предложение на председателя на Горната камара Милан Щех, също почетоха днес с минута мълчание съгражданите си жертви на инвазията.
15 души загиват в района около Националното радио. За случилото се през 1968-а и в памет на загиналите напомня паметната плоча при един от входовете с надпис „С вас сме, бъдете с нас” .

Силни думи употреби президентът Милош Земан при откриването на изложба по повод годишнината:

През август 68-а, преди и след това, имахме нужда от тези герои, идеализирахме ги и накрая – знам, че това са доста твърди думи, от герои станаха страхливци. Някои погрешно са били народни идоли...

Поуката, според чешкия президент, днес е много проста – след следващите избори до властта да стигнат хора, които няма да разочароват избирателите си.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна