Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миков е уволнил дисциплинарно шефа на НЦИОМ

Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Михаил Миков е уволнил дисциплинарно директора на Националния център за изучаване на общественото мнение Лидия Йорданова, съобщава Нова телевизия. Според вестник "Преса" причината за това е вътрешна проверка, която установила, че Йорданова е изплатила 211 879 лева на външни лица, роднини на колегите й, без договор. Всички данни от проверката са предадени на прокуратурата.

До началото на есенната сесия на парламента ще бъдат освободени още девет служители на държавната социологическа агенция. Четирима ще останат на работа в новата структура, която ще се казва Агенция за оценка на законите.

В началото на август Михаил Миков обяви, че ще закрие НЦИОМ: НЦИОМ няма място в парламента. Сега, когато има достатъчно социологически агенции, не е необходимо да има официозна такава.

Закриването на Националния център за изучаване на общественото мнение е прибързано, бе тогава коментарът за "Хоризонт" на социолога проф. Пепка Бояджиева. Според нея обществото има нужда от социологически институции с различна собственост: Отношението власт - социология е потенциално заредено с напрежение. Първото нещо, на което трябва да се научат хората, които се занимават с политика, е да се научат, че има неудобни факти.

По отношение на намерението на председателя на парламента Михаил Миков да даде НЦИОМ на прокуратурата, Милена Якимова от катедра "Социология" на СУ "Св. Климент Охридски" заяви по "Хоризонт": Не знам дали бих искала да коментирам толкова рисково изпълнение да се размахва прокуратурата за случай, в който очевидно има някаква счетоводна мърлявост. В една парламентарна република би трябвало парламентът да има някакво аналитично звено. В случая това е завареното положение. Дали НЦИОМ е най-доброто нещо – едва ли, но това е завареното положение. Имаме управление, което се крепи на 20% от гласовете на имащите право на глас. 

НЦИОМ е създаден с решение на Народното събрание от 15-и декември 1989-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени