Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловеч отбелязва годишнина от Освобождението

Снимка: БГНЕС, архив

В Ловеч ще бъде отбелязана 136-ата годишнина от Освобождението на града от турско робство.

Общината ще подари на жителите на града филма "Турски гамбит". Той ще бъде прожектиран безплатно от 21 часа на 8-метров екран на сцената в квартал "Вароша". Подсигурени са 250 седящи места.

По-рано през деня са планирани още събития. От 10 часа пред сградата на Общината ще бъде открита фотоизложба, посветена на първия кмет на Ловеч Иван Драсов по повод 165 години от рождението му.

От 17.30 часа в катедралния храм "Света Троица" ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника в двора на храма и пред паметната плоча на Цачо Шишков.

Венци и цветя ще бъдат поднесении на Алеята на българо-руската дружба, пред Белия и Черния паметник в парка "Стратеш". От там ще тръгне шествие до паметника на войводата Тодор Кирков на площад "Вароша", където също ще бъдат поднесени венци и цветя от признателните поколения.

На 22-ри август 1877-а година Ловеч е окончателно освободен от поробителите от армията на генерал Скобелев. Само девет дни по-късно в Ловеч е създадено местно управление. 

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна