Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските от догодина стават 50 лв. на месец

Снимка: БГНЕС

От следващата година всяко дете ще получава по 50 лева на месец докато навърши 18 години, като подоходният критерий ще отпадне. Това съобщи на брифинг депутатът от БСП Димчо Михалевски. Той уточни, че това ще бъде част от макроикономическа рамка и разчет на разходите в бюджета за 2014-а година.

Ще се обсъжда в социалната комисия, в Министерство на финансите. Това са двете цели. Не само искаме да подобрим икономическата среда, но искаме да подобрим и ефектите от тази подобрена икономическа среда. Така че една от задачите, която беше и в предизборната платформа на левицата, беше да се увеличи размера на заплащаните детски и да се премахне подоходният критерий. Т.е. да има възможност всички, които имат деца, да получават тези средства, без значение от дохода, който получават. Разбира се, това ще бъде елемент, който трябва да вместим в една реална макроикономическа рамка и една рамка на разходите за бюджет 2014-а година.

Детските надбавки сега са 35 лв. на месец, като има и подоходен критерий. От тях могат да се възползват единствено семейства, в които доходите на всеки член не надхвърлят 350 лв. на месец.

Димчо Михалевски коментира информацията за готвен нов политически проект в лявото пространство от президента Георги Първанов и Татяна Дончева като нереална. По думите му "не съществува подобен проект":

Аз смятам, че информацията, за която ме питате, не лежи на реална основа и няма такива действия за създаване на нова партия в лявото пространство. Аз нямам такава информация и не мисля, че такава информация лежи на някакви реални действия.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна