Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в село Гумощник се нуждае от спешен ремонт

Църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в троянското село Гумощник се нуждае от спешен ремонт. Кметът на Троян Донка Михайлова е уведомила Светия синод на Българската православна църква, Дирекцията по вероизповеданията и Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил.

Църквата е паметник на културата и за да бъде извършен ремонт е необходимо съгласието на Националния институт за културното наследство.

Комисия от Община Троян е установила течове и пукнатини по свода и на част от вътрешните арки , както и по източната стена. Необходимо е и укрепване на носещата конструкция и подмяна на покривната конструкция.

Църквата "Св.Николай Летни" е построена преди повече от 170 години и е обявена за паметник на културата. Тя има изключително красив иконостас, истински шедьовър на българското резбарско изкуство от епохата на Възраждането.

Иконите са рисувани с постни бои от тропически растения и досега образите са запазили свежестта и изяществото си. В двора на църквата се намира паметникът на загиналите 8 мъже от селото на кораба “Титаник”.

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна