Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събраните от ООН проби за химическо оръжие в Сирия отиват в лаборатории

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Събраните от експерти на ООН проби за химическо оръжие в Сирия ще бъдат изпратени в лаборатории днес. Френският премиер Жан-Марк Еро ще разговаря с лидерите на политическите партии за Сирия преди насрочените за сряда парламентарни дебати дали страната да участва в евентуалната военна операция срещу режима на Башар Асад.

Американският атомен самолетоносач "Нимиц" и още кораби от неговата ударна група са се насочили от Арабско към Червено море, за да подпомогнат, при необходимост, ограничени военни удари срещу Сирия. Засега обаче няма заповед да навлизане в Средиземно море и доближаване на сирийското крайбрежие. Пет американски ескадрени миноносеца вече са в източната част на Средиземно море. На 31 август към тях се присъедини и десантният кораб "Сан Антонио". В района на Персийския залив е и американският самолетоносач "Хари Труман".

Правителството на САЩ се опитва да убеди скептично настроения Конгрес да даде зелена светлина за военна операция срещу Сирия, предаде Асошиейтед прес. То увери вчера, че се е сдобило с нови доказателства, че режимът в Дамаск е използвал отровен газ зарин срещу собствения си народ. САЩ трябва да отговорят, тъй като техният авторитет е заложен на карта, обяви държавният секретар Джон Кери. Конгресът, който се готви за най-важното си гласуване в областта на външната политика от войната в Ирак преди 10 години, е в задънена улица почти за всичко и все още е в лятна ваканция. Десетки негови членове се прибраха предсрочно във Вашингтон през уикенда. Конгресмените изразиха крайно противоположни мнения дали САЩ трябва да се намесят в Сирия. Консултациите между правителството и законодателите ще продължат и днес. Проучванията на общественото мнение показват, че повечето от гражданите на страната са против интервенция в Сирия.

Ако се съди по демонстрациите в Турция против намеса в Сирия, обществото там също е против военна интервенция. Турският премиер обаче даде да се разбере, че ако ООН "така и не вземе никакво действено решение", то страната му ще подкрепи "всяка международна инициатива, която ще помогне за прекратяване на трагедията". "Ако не предприемем сега конкретни стъпки, убийствата в Сирия ще продължат", аргументира се той. Ердоган предупреди, че едни ограничени военни действия срещу сирийския режим само ще увеличат трудностите в страната. Той се обяви категорично против предприемането на половинчати и временни мерки и прикани сирийския президент Башар Асад да подаде незабавно оставка и да замине в държава, която ще се съгласи да го приеме.

Страните от Арабската лига призоваха ООН и международната общност да поемат своята отговорност за Сирия, предаде Франс прес. Министрите на външните работи на страните от Лигата призоваха на среща в Кайро да се предприемат необходимите мерки за разубеждаване срещу извършителите "на това отвратително престъпление, за което режимът (на Асад) носи отговорност". Те приканиха да бъдат предоставени на сирийския народ всички поискани от него форми на подкрепа, за да се защитава, и подчертаха, че е необходимо арабските и международните усилия за подпомагане на сирийците да бъдат съгласувани. Арабската лига обаче не спомена за военни удари срещу Сирия. Организацията на арабските държави е дълбоко разделена по въпроса. Сунитските монархии от района на Персийския залив, начело със Саудитска Арабия, са заклети противници на режима на Асад и подкрепят идеята за военна операция срещу него. Редица страни, сред които Египет, Ирак, Ливан и Алжир, обаче са против.

Най-малко 26 души са били убити в Сирия вчера, предаде Франс прес, като се позова на проопозиционна неправителствена организация. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че 12 човека, 9 бунтовници, две деца и една жена, са загинали при бомбардировки край град Рухейба, северно от столицата Дамаск. Двама опозиционни бойци били убити при офанзива срещу позиции на сирийската армия в същия район. 9 души, сред които три деца, загинали при бомбардировки на села в околностите на Дамаск. Трима души, една жена и две деца, били убити при експлозия на кола-бомба близо до южния град Дераа. Над 110 000 души са били убити в Сирия по данни на СЦНЧП от началото на бунта срещу режима на президента Башар Асад в средата на март 2011-а г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени