Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Бобева: Няма да намаляваме ДДС за храните

Снимка: БГНЕС

Данък добавена стойност за храните няма да бъде намаляван. Няма да има дирефенцирана ставка и за други стоки, заяви пред парламента вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. Думите й бяха в отговор на искането на партия "Атака" да има диференцирани ставки на ДДС. Бобева обища да се запознае с предложението, но посочи, че България е една от страните с най-ниско общо данъчно равнище в ЕС. Според вицепремиера, предприетото от правителството ускорено връщане на ДДС е създало облекчение за фирмите, включително от хранителната индустрия.

Правителството е получило от Европейската комисия одобрение за предлаганите промени в Закона за обществените поръчки, каза още Бобева:

Днес приключиха консултациите с Европейската комисия относно съдържанието на законопроекта, така че имаме зелена светлина от Брюксел. Бих искала да откроя един важен момент в целите на закона, това е създаването на условия за електронизиране на обществените поръчки, това е най-мощният инструмент за борба срещу корупцията в този механизъм.

Промените в закона, с които се цели повече фирми да имат достъп до обществени поръчки, вече са внесени в Народното събрание.

Преди това в интервю за Би Ти Ви Бобева съобщи, че е намаляла междуфирмената задлъжнялост. Тя поясни, че до юли са платени 319 млн. лв. просрочен ДДС и подчерта, че правителството е събрало забавени 20 млн. лв. концесионни такси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна