Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенчани отрупаха с цветя паметника на Четвърти полк

Снимка: www.pleven.bg

В празничния ден плевенчани отрупаха с цветя паметника на славния Четвърти пехотен полк, участвал в Сръбско-българската война от 1885 година. За загиналите в боевете беше отслужена панихида.

Събитията в района отпреди 128 години припомня Нели Дакова от регионалния исторически музей:

Това е първият успешен етап от борбата за национално обединение. Ликуват всички българи на 6 септември, когато това Съединение се осъществява. Пловдив е затрупан с телеграми от цялата страна. На 7 септември такава е изпратена и от нашия град и в същия ден при Паметника на свободата в центъра на града четири хиляди плевенчани празнуват Съединението, а известният плевенски общественик Ачо Бръшлянов патриотично поздравяват за тази победа на българщината.

В Сръбско-българската война, която е в защита на Съединението, славният Четвърти пехотен плевенски полк се отличава с изключителен героизъм, особено при решаващите за изхода на войната боеве при Сливница на 5,6 и 7 ноември. За този проявен героизъм знамето на четвърти пехотен плевенски полк, с което той влиза в боевете и което се съхранява в експозицията на регионалния исторически музей, е наградено с орден за храброст и възпоменателна гривна.

По публикацията работи: Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна