Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 128 години от Съединението

Снимка: Катя Чорова, Велико Търново

Днес отбелязваме 128 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По традиция, център на честванията е Пловдив. Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски ще участват в празничната церемония довечера на площад "Съединение".

Празникът ще започне в катедралния храм "Света Богородица", където пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени на паметника на Захари Стоянов и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта, пред Военния клуб на Площад „Централен” членовете на пловдивския комитет „Родолюбие” ще направят възстановка на част събитията, свързани със Съединението. Кулминацията на празника е тържествената заря - проверка пред паметника на площад „Съединение”, която БНР ще предава пряко от 20.30 часа и на която ще присъства президентът Плевнелиев. Преди официалната церемония той ще посети Историческия музей, където ще бъде открита изложбата „Българското Съединение от 1885 година в изкуството”.

В София, "Мати Болгария" и Столичната община организират шествие, а кметът Йорданка Фандъкова ще отправи поздрав към столичани.

Началото на организираната борба срещу несправедливия за страната ни Берлински договор поставя, преди 135 години във Велико Търново, първият комитет "Единство". Пред паметника "Майка България", ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде отслужен празничен благослов. След това участващият в тържеството почетен караул курсанти от Националния военен университет "Васил Левски" ще премине в тържествен марш.По инициатива на Регионалния исторически музей в празничния ден в патриаршеската църква "Възнесение Господне", пред туристите ще бъдат изнесени два концерта църковни песнопения, наречени ,"Царевград Търнов-хармонично съзвучие благослов". Вечерта ще бъде представен аудио-визуалният спектакъл "Звук и светлина на Царевец".

В Плевен честването по повод Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще се състои пред паметника на Четвърти пехотен полк. Свещеници от Плевенската епархия ще отслужат панихида в памет на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 година. В знак на признателност пред паметника ще бъдат поднесени цветя и венци. Знамето на Четвърти пехотен полк с надписа „С нами Бог“ е една от реликвите, които се пазят и до днес в експозицията на Регионалния исторически музей в града. След тържествената церемония празничен спектакъл ще изнесе Северняшкият ансамбъл в централната алея на градската градина.

Група от 34 бесарабски българи ще участват в тържествата в Русе по случай деня на Съединението. Те ще бъдат облечени в традиционните си носии и ще поднесат цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско -българската война.
По публикацията работи: БНР кореспондентите

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна