Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Николай: Въпросът е защо България е разединена

Снимка: БГНЕС

Център на тържествата за 128-та годишнина от Съединението е Пловдив, където на този ден през 1885-та година румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Празникът започна в катедралния храм "Света Богородица" с тържествен молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай. Той изтъкна, че историческите факти от паметните за България събития отпреди 128 години са известни на всички, но сега големият въпрос е защо България изглежда толкова разединена. По думите му "обществото само си е поставило диагнозата", доминиращите думи са омраза, страх, безпаметност и егоизъм.

За да се преклонят пред паметта на всички участници в събитието от преди 128 години, когато единни българите премахват една от жестоките неправди на Берлинския конгрес, в храма "Света Богородица" дойдоха и десетки пловдивчани. Венци и цветя бяха поднесени на паметника на Захари Стоянов и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка пред паметника на площад "Съединение", която БНР ще предава пряко от 20.30 часа, и на която слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев. На церемонията ще присъства и премиерът Пламен Орешарски.

Надписът "Съединението прави силата" е поставен за пръв път у нас през 1911 година върху сградата на читалище "Надежда" във Велико Търново, където са проведени три Велики народни събрания. Това припомни в празничното си слово кметът на старопрестолния град Даниел Панов:

На 29 август 1878 година, една година след освобождението на града, смели и достойни наши деди, водени от безпрекословна любов към Отечеството създават първият в страната комитет "Единство". В Хаджинедялковата къща, в която тогава живее Любен Каравелов, Жоржо Момчев, Георги и Никола Живкови, Стефан Стамболов и неколцина други поставят началото на организиран обществен и политически протест, който ще доведе до историческия акт на Съединението от 6 септември 1885 година.

С военен ритуал беше издигнато българското знаме, а по-късно бяха поднесени венци и цвета пред паметника "Майка България".

По публикацията работиха: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив, Катя Чорова - кор. на БНР Във Велико Търново

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна