Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много държави пренасочват полетите си заради конфликта в Сирия

Снимка: БГНЕС

Много държави са пренасочили полетите си заради конфликта в Сирия, съобщи в София генералният директор на "Евроконтрол" Франк Бренер. Той уточни как се действа при нарушения във въздухоплаването:

В момента много държави решават техни самолети да не прелитат над въздушното пространство над Сирия. Управляващият орган на въздухоплавателната мрежа, който е базиран в Брюксел и се управлява от "Евроконтрол", внимателно следи броя на тези самолети и целия обем на полетите. Те биват насочвани по обходни маршрути, за да не се получи претоварване в никоя точка. Така гарантираме безопасността, но това често удължава маршрутите, съответно употребеното гориво и вредните емисии.

В края на месеца приключва проверката в Ръководство на въздушното движение и резултатите от нея ще бъдат оповестени, каза министърът на транспорта Данаил Папазов. Попитан дали инспекцията е за политическите назначения в предприятието, той посочи, че тя е част от ревизията на завареното положение.

Правим обща оценка на назначенията в РВД, дали те са ставали по изискванията. Тук не става въпрос за някаква персонализация. Очакваме проверката да завърши в края на този месец, добави министър Папазов. 

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна