Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите по медицина искат повече места за специализация - държавна поръчка

Снимка: Анелия Кръндева

Повече места за специализация - държавна поръчка искат студентите по медицина. Несъгласие има и с премахването на приемния изпит за специализация, каквото намерение заявиха от здравното министерство.

Студентите не са участвали в работната група към министерството, подготвила промените за специализациите и настояват за среща с министъра за повече яснота. Заявените намерения за отпадане на входящия изпит за специалност ги притесняват, обясни председателят на Съвета Кирил Пенчев.
Какво, кога ще успеят да зачислят колегите с по-нисък успех със специализация и какво ще правим с колегите от страните от ЕС, които са равноправни на нас и също могат да дойдат да зачислят специализация в България. В една съседна Гърция по наши данни за специализация се чака около шест-седем години.
Студентите искат и заплащането за лекар специализант да бъде увеличено. 
Средната работна заплата в сектор "Здравеопазване", която в момента е около 800 лева.

През миналата година местата за специализации държавна поръчка са били около 250. Студентите смятат, че тази бройка трябва да нарасне до около 400.
По груби изчисления това ще струва четири милиона лева на година, ако се обхванат по големият брой студенти, които завършват образованието си.
По публикацията работи: М.Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна