Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнал на тел. 112 ще може да се подава и с есемес

Снимка: БГНЕС

Възможно е повикванията към Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 да се осъществяват и чрез есемес. Така на практика хората с увреждания на слуха и говора ще могат да подават сигнал при бедствие или злополука. Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред единодушно приеха предложението за промяна в Закона.

Сред мотивите на вносителите на промяната в Закона е, че чрез Националната система за спешни повиквания с единния европейски номер 112 се осигурява бърз и безплатен достъп до службите за спешно реагиране с цел защита на живота, здравето, сигурността и имуществото на всички. Възможността за ползването на тази услуга само чрез гласови съобщения обаче поставя в неравностойно положение и някои категории хора с увреждания на слуха и говора. В невъзможност да ползват тази услуга са и граждани, които са изпаднали във внезапна криза и са изгубили способността да говорят. Председателят на ресорната комисия Атанас Мерджанов е категоричен, че промяната ще бъде направена.

Предложението ми е единодушно подкрепено от всички членове на комисията, от всички парламентарни групи. По този начин е потвърдено категоричното намерение и воля на народните представители да решат този въпрос, още повече, че той е в изпълнение на европейска директива. Да се създаде една работна група между няколко ведомства с представители и на мобилните оператори, които да предложат най-адекватния технически способ.

Атанас Мерджанов уточни, че парламентът трябва бързо да приеме промяната, а ресорната комисия дава триседмичен срок за предложения между двете четения.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени