Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адемов: Увеличаването на осигурителната вноска не може да се реализира на този етап

Снимка: БГНЕС

Препоръката в доклада на Световната банка за увеличаване на осигурителната вноска с 2 процента не може да се реализира заради високия ръст на безработицата у нас. Това заяви в кулоарите на парламента социалният министър Хасан Адемов:

В условия, в които безработицата е на достатъчно високо ниво, в условия, в които е поставен бизнесът, да се повишават осигурителните вноски е изключително трудно. Това означава, че разходите за труд ще бъдат по-големи, това означава, че пазарът на труда ще бъде свит, особено малките и средни предприятия, които на практика генерират заетост, ще бъдат поставени при изключително тежки условия. Така че това го приемаме само като една препоръка, която на този етап няма как да бъде реализирана.

Министър Адемов коментира и критиките на банката за замразяване на пенсионната възраст у нас и предложението й тя да се увеличи на 65 години:

Има предложение за увеличаване възрастта на 65 години, но не сега. Ние никога не сме казвали, че увеличаването на възрастта за пенсиониране има някаква алтернатива. Тук променяме само една от мерките - за замразяването на стажа и възрастта през следващата година, която е временна мярка, а не постоянна такава. Въпросът е в тази година да се намери най-добрият начин, при който увеличаването на възрастта да бъде разположено във времето, а не само и единствено едно поколение да бъде поставено под тежкия товар на така наречената "пенсионна реформа".

По публикацията работи: Лили Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна