Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сп. "Икономист": След знойното лято, българите могат да очакват гореща есен

Снимка: БГНЕС

Под заглавие "Раждането на едно гражданско общество"
списание "Икономист" помества статия, в която се задава въпросът дали всекидневните антиправителствени протести на българите ще имат дълготраен ефект.

В началото се припомня, че вече 100 дни хиляди граждани на София и другите големи градове в България излизат вечер на протести с настояване за оставка на правителството на премиера Пламен Орешарски.

Статията цитира министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който признава, че хората не усещат да има достатъчно справедливост. Кризата в България, която изглежда постоянна, според Йовчев, е резултат по-скоро от дългосрочно недоволство, отколкото от решенията на неговото правителство и протестите ще стихнат, когато хората се убедят, че реформите на правителството носят промяна.

На противоположното мнение обаче е президентът Росен Плевнелиев, който вижда протестите като позитивни и мисли, че изборите биха довели до промяна. С такива противоположни мнения Плевнелиев и екипът на Орешарски са в конфликт, констатира "Икономист", ако нещата останат същите младите българи ще продължат да бягат в чужбина, а българското общество ще остане разделено.

След знойното лято, българите могат да очакват гореща есен, заключава "Икономист" в статията, която ще бъде публикувана в броя от 21 септември.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна