Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Католическата църква чества в Ниш Миланския едикт

Снимка: cirilica.com

В Ниш католическата църква отбелязва 1700 години от Миланския едикт, документът с който християнството става официална религия. В тържествената меса участват и български представители.

Вярващи католици от всички балкански държави от рано сутринта започнаха да се събират във втория по големина град в Сърбия. На стадиона в Ниш миланският кардинал Анджело Скола и личен пратеник на Папа Франциск Първи започна отслужването на тържествената меса по повод 1700 години от Миланския едикт, с който император Константин Велики и майка му, императрица Елена през 313 година обявяват християнството за официална религия в Римската империя.

Сърбия вече цяла година реализира серия от мероприятия, с които отбелязва тази голяма годишнина за християнската религия. Смята се, че именно в Ниш е бил роден римският император Константин Велики. В града се намират и поклонници от всички балкански държави.

В разговор със сръбския президент Томислав Николич папският специален пратеник кардинал Скола заяви, че Ватикана няма намерение да признава независимостта на Косово. Кардинал Скола се обяви заедно за преодоляването на различията и изграждането на нови връзки между източното и западното християнство.

Православните патриарси ще бъдат в Ниш на 6 октомври, когато ще се проведе и централното отбелязване на 1700-годишнината от Миланския едикт.

По публикацията работи: Николай Кръстев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна