Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява броят на етническите българи в района на Босилеград

Снимка: Архив

Проблемът с обезлюдяването и намаляването на броя на етническите българи в района на Босилеград остава сериозен. През тази учебна година само 29 деца са били приети в първи клас.

В Босилеград общинските власти отбелязват градския празник. По този повод в доминирания от българско население Босилеград дойдоха танцови състави от страната ни, както и представители на общините в България, с които Босилеград има партньорски отношения.

Ситуацията в социален план в Босилеград, обаче, остава сложна заради високата безработица и ниския стандарт на живот. Според българския културно-информационен център в Босилеград, проблемът с изучаването на български език и липсата на учебници за обучението на роден език остава много сериозен. Сериозен също така остава и въпросът с обезлюдяването и обезбългаряването на този регион.

В същото време във Враня кметът на града Зоран Андич заяви пред БНР, че в неговия екип на ръководни позиции има и етнически българи. Той се обяви за по-голямо регионално сближаване между България и Сърбия и за изграждане и утвърждаване на културния и поклоническия туризъм. Според кмета на Враня реализирането на редица икономически проекти между регионите от двете страни на границата на България и Сърбия може да даде тласък на създаването на по-висок жизнен стандарт на всички граждани от региона. 

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени