Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групировката "Аш Шабаб" заплаши да убие заложниците в търговския център в Найроби

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Международният наказателен съд отложи делото срещу вицепрезидента на Кения Уилям Руто с една седмица, за да му позволи да се върне в страната и да помогне за справянето със заложническата криза.

Сомалийската групировка "Аш Шабаб" увери, че е в контакт със своите бойци, които са се барикадирали в мол "Уестгейт" и държат неуточнен брой заложници. Групировката обяви, че нападението е отмъщение за кенийската военна намеса в Сомалия.

Разрешаваме на муджахидините вътре в сградата да действат срещу затворниците, обявиха в изявление, поместено на ислямистки сайт. Кенийските сили за сигурност започнаха тази сутрин нова операция срещу ислямистите. Чуват се кратки интензивни престрелки и спорадични експлозии. 68 са убитите от началото на атаката в събота, предаде БТА.

Обсадата на търговския център продължава. По-рано говорител на армията съобщи, че не повече от 10 души остават в ръцете на ислямистите. Той посочи, че по-голямата част от сградата вече е под контрола на силите за сигурност. Според някои информации, нападателите в момента се крият в супермаркета. Броят на загиналите при атаката достигна 68, а 175 други, сред които и четирима войници, са ранени. Говорителят подчерта, че няма как да бъде посочен точен срок за приключване на спасителната операция, която е подпомагана от израелски експерти. Възможно е и броят на жертвите да се увеличи.

По публикацията работи: Даниела Савова и Ангелина Пискова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна