Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Рохани призова Израел да се присъедини към договора за неразпространение на ядреното оръжие

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Пред Общото събрание на ООН президентът на Иран Хасан Рохани призова Израел да се присъедини към договора за неразпространение на ядреното оръжие и да постави ядрените си оръжия под международен контрол.

Нито една страна не трябва да притежава ядрени оръжия, заяви Рохани, чиято страна е обвинявана от западните сили в опит да създаде атомна бомба. Докато съществуват ядрени оръжия, заплахата от използването и разпространението им остава. Единствената абсолютна гаранция е тяхното пълно премахване, каза още Рохани.

Иранският лидер, който обикновено не назовава Израел по име, говори в ролята си на лидер на Движението на необвързаните страни.

По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви от трибуната на ООН, че е отбелязан напредък в намаляване на арсеналитие от ядрено оръжие и запасите намаляват, но предупреди:

Познаваме ужасяващите хуманитарни последствия от използването дори само на една атомна бомба. Трябва да сме наясно, че докато такива оръжия съществуват, ще продължава да има риск от тяхната употреба и разпространение, подчерта генералният секретар на световната организация.



 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна