Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилям Хейг нарече гласуваната резолюция на ООН за Сирия "историческо фундаментално решение"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британският външен министър Уилям Хейг окачестви гласуваната резолюция на ООН за Сирия като историческо фундаментално решение.

Само преди няколко седмици това историческо гласуване, както го окачествиха на Острова, би било трудно дори и да си го представим, бяха първите коментари на политическите наблюдатели във Великобритания. Резолюцията на ООН не оторизира автоматичното използване на сила, ако насилието в Сирия продължава, но за първи път Съветът за сигурност на ООН одобри т. нар. "пътна карта" за политически преход в Сирия и даде срок за нова мирна конференция до средата на ноември.

Резолюцията на ООН дойде само часове след като Организацията за забрана на химическите оръжия одобри друго историческо решение - за унищожението на химическите оръжия на Сирия. Великобритания ще отпусне три милиона долара по тази програма, оповести британският външен министър Уилям Хейг. Документът на Организацията за забрана на химическите оръжия сега стана част от резолюцията на ООН, която ще направлява мирния процес.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна