Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Русия си е поставила като задача ликвидирането на химическите оръжия по света

Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Русия си е поставила като глобална задача ликвидирането на химическите оръжия по целия свят. Това става ясно от интервю на руския външен министър Сергей Лавров в днешния брой на в-к Комерсант”.

По думите на Сергей Лавров задачата за унищожаване на химическите арсенали е поставил лично президентът Владимир Путин след като разговоря с американския президент Барак Обама по време на срещата на Г-20 в Санкт Петербург.

Ръководителят на руската дипломация заяви още, че Москва е готова да участва финансово в ликвидирането на химическото оръжие в Сирия. Лавров изрази увереност, че Дамаск ще сътрудничи с инспекторите от Организацията за забрана на химическото оръжие, но същевременно изрази опасенията на Москва, че са възможни провокации от страна на сирийската опозиция. Първият руски дипломат смята, че всички нарушения, независимо от коя страна са извършени, трябва да бъдат разследвани много внимателно и обективно, а не да се твърди, както при атаката от 21-ви август, че видите ли, на всички им било ясно, че отговорността е на правителството. Сергей Лавров остава оптимист, че среща между президентите на Русия и САЩ все пак ще има скоро, тъй като и двете страни имат разбирането, че отношенията между тях са стратегически важни за стабилността в света.

 

По публикацията работи: Васко Михайлов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна