Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: На тема "Атака" лидерите на ГЕРБ единствено могат да наведат глави и да мълчат

Снимка: БГНЕС

ДПС гласува против вота на недоверие, не само защото подкрепя кабинета "Орешарски" и неговата програма, а защото този вот с мотивите, с които е внесен, с процедурата, по която се движеше парламентарната опозиция, всъщност отбеляза падението не на парламентаризма, а падението на една парламентарна опозиция. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

Трите възхитителни победи, които отбеляза ГЕРБ през изминалата седмица с трите провалени заседания, се явяват победи на деструкцията. Само че победите на деструкцията са загуба за парламентаризма. Това не може да се уважава. Стана ясно, че има едно единствено обяснение за инак необяснимото поведение на ГЕРБ и лидерите на тази партия – то наистина е простичко – с цялото си поведение те казват "Защо ни взехте властта? Толкова добре се чувствахме във властта, защо ни я взехте, как си позволихте да ни вземете властта?". Аз искам да дам отговор на този въпрос – нито БСП, нито ДПС, нито "Атака", нито която и да е друга политическа сила взе властта на ГЕРБ, властта на ГЕРБ беше отнета от негово величество българския избирател. Ако някой е виновен за това, то вината е в самите вас. Вие първо загубихте през миналия парламент подкрепата на Синята коалиция, после на РЗС, най-трудна беше раздялата ви с "Атака" с лидер "видния български политик", цитирам думите на лидера на ГЕРБ, изказани пред Жозеф Дол.

Аз знам, че тази тема е най-болезнена за ГЕРБ, защото те имат една единствена идеологема, с която громят кабинета "Орешарски". Това е зависимостта на кворума от "Атака". Ако днес кворумът в НС зависи от "Атака", то нека кажем – цялото управление на ГЕРБ зависеше от "Атака", докато не купихте независимите народни представители. Тази истина днес лъсна. Ще се сбъдне прогнозата ми – на тема "Атака" единственото нещо, което могат да направят лидерите на ГЕРБ, е да наведат свенливо глави и да мълчат. Всичко друго е политическа наглост и цинизъм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна