Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енрико Лета: Италия е изправена пред фатален риск

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Италианският премиер Енрико Лета предупреди депутатите преди важния вот на доверие, че страната му е изправена пред "фатален" риск, след като Силвио Берлускони се опитва да свали правителството. В обръщението си пред парламента Лета каза:

Италия е изправена пред фатален риск. Ще се възползваме или няма да се възползваме от момента зависи от нас. Зависи от избора, който ще направим в тази зала, дали ще изберем да или не. 

Енрико Лета не прие оставката на петима министри от партията "Народ на свободата", подадена в края на септември по призива на лидера на партията Силвио Берлускони. Бившият премиер реши да излезе от управляващата коалиция и да лиши кабинета от подкрепа.

В речта си Лета каза още, че Италия е излязла от икономическата криза. Премиерът посочи, че очаква 1 процент растеж през 2014--а година. Енрико Лета обеща да спазва целите на европейската фискална политика. Нашият кошмар, тази безпрецедентна рецесия, най-дългата след Втората световна война, е зад нас, каза Лета пред депутатите преди важния парламентарен вот на доверие към неговото правителство.

Той подчерта, че председателството на Италия на ЕС през втората половина на 2014-а година ще се фокусира върху "растежа и създаването на работни места" след "десетилетие на строги икономии".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна